A válogatott szereplés doppingolja a futsalosokat

Az új szövetségi kapitány, Turzó József irányításával kettős győzelemmel mutatkozott be megújuló futsalválogatottunk. Madarász János a szakvezetésben, az 1. FC Veszprém gólvágói – Boromisza Dániel és Tatai József – pedig a pályán kaptak kulcsszerepet.

Új időszámítás kezdődött nemrégiben a magyar futsalválogatott életében. Sito Riverat a Haladás vezetőedzője, Turzó József váltotta a szövetségi kapitányi poszton, aki a veszprémiek trénerét, Madarász Jánost kérte fel a másodedzői poszt betöltésére. A válogatott játékoskerete sem maradt veszprémiek nélkül: Boromisza Dániel és Tatai József is meghívást kapott az új összetételű nemzeti együttes első összetartására.

A mieink a 2016-os világbajnokságon résztvevő Costa Rica válogatottjával kétszer is összemérték tudásukat: múlt hét szerdán 2-0-ra, két nappal később – Tatai góljának is köszönhetően – 3-1-re nyertek a fővárosban. A nemzeti csapatnál töltött hét tapasztalatairól Madarász János blogjában mesélt, Boromisza Dániel és Tatai József pedig a veszprémiek szerda esti edzése után osztotta meg gondolatait portálunkkal.

Abban mindkét sportember egyetértett, hogy a korábbiakhoz képest felszabadultabb légkörben teltek az edzések Turzó József irányítása alatt, aki taktikailag is teljesen új irányvonalat vázolt fel keret tagjainak. – A legfontosabb változás, hogy ezúttal érzem a szövetségi kapitány bizalmát, ami különösen fontos számomra a jó játékhoz – jegyezte meg Tatai József.

Boromisza Dániel arra is kitért, hogy a címeres mezben jóval magasabb szinten kell helyt állniuk, s az ott összeszedett tudást klubszinten is kamatoztatnák. – Sokkal magasabb színvonalú az edzések minősége. A válogatottat tizenhét közel azonos képességű játékos alkotja. Míg klubszinten elég öt pontos passz egy helyzet kialakításához, addig a válogatottban lehet, hogy tíz jó húzás sem elég a ziccerbe kerüléshez. Közhely, de ebben a sportban centiken múlhat a siker, itt pedig rengeteget lehet taktikailag fejlődni – tette hozzá Boromisza. Azt mindkét spíler kiemelte, hogy a mindennapos motiváció terén, s az egyéni képességiek fejlesztése során is rengeteget tudnak meríteni a válogatottnál töltött időszakból.

Klubcsapatuk hullámzó teljesítményéről és a zajló rájátszásról is szót ejtett a két jó barát, akik jó pár szezont lehúztak már egymást mellett. – Olyan rutinos társak köszöntek el a csapattól az elmúlt időben, akikkel gyerekkorunk óta együtt játszottunk. A helyükre fiatal játékosok kerültek, így várható volt, hogy nehézségeink adódnak a szezon során. Az elején nem igazán tudtunk megbirkózni ezzel, most már egyre jobban megy ez is. Ez a csapat akkor lenne igazán ütőképes, ha a magja további három évig együtt maradna, s érkezne két-három komoly erősítés a kerethez – húzta alá Tatai. A csapatkapitány azt is elmondta, két év múlva már hazánk legjobb három alakulata között szeretnék viszontlátni a Veszprémet.

A válogatott összetartása után, hétfőn rögtön a szövetségi kapitány csapatával, a Haladással meccselt a Madarász-legénység. A mieink remek mérkőzésen 6-5-re alulmaradtak. – Nem sikerült a bravúr, pedig benne volt a mérkőzésben – összegzett bosszúsan Bomorisza, aki szerint a Haladás elleni meccset is eldöntő apró nüánszokban kell előrelépniük a jövőben.

– A futsalhoz nem köthető hétköznapi dolgok is jobban mennek a válogatottnál töltött idő után. Óriási energiákat ad, hogy a hazámért küzdhetek – jegyezte meg Tatai.

– Úgy érzem, hogy valahol egy második esély számomra a futsal, hiszen a nagypályás karrieremből kimaradt az NB I-es szereplés. Most azt érzem, hogy a futsal maradéktalanul visszaadja azt, ami esetleg onnan hiányzik. Az élvonalban játszunk hétről hétre, méghozzá remek csapatok ellen egy folyamatosan növekvő színvonalú bajnokságban. A sportág elismertsége is napról napra emelkedik. Jó érzés, hogy itt Veszprémben nem ritka, hogy telt házas meccseken léphetünk pályára – árulta el Boromisza Dániel.

Forrás: vehirsport.huBecenév Kötelező
Hozzászólás Hozzászólásommal elfoagom a futsalveszprem.hu szabályzatát.