nap
óra
perc
mp
Következő mérkőzés
1. FC VESZPRÉM
HALADÁS VSE
holnap
Utolsó mérkőzés
MVFC BERETTYÓÚJFALU
6
1. FC VESZPRÉM
0
2024. április 22.
#együttdobban

VISSZATÉRÉS A SPORTBA A COVID UTÁN

Az elmúlt időszakban sokat átestek a koronavírus-fertőzésen. Vannak, akik enyhe, míg mások súlyos tünetekkel vészelik át ezt az időszakot. Kiadványunkkal fontosnak tartjuk felhívni a profi sportolók figyelmét arra, hogy bármilyen erősségű tüneteket is tapasztaltak a betegség során, a sportba való visszatérés előtt bizonyos dolgokra ügyelniük kell ahhoz, hogy újra problémamentesen sportolhassanak.

A koronavírus-fertőzés alapvetően az idősebb korosztály tagjait veszélyezteti, ugyanakkor megjelenése nagy aggodalmat keltett a sportolók és sportszakemberek körében is. A vírus okozta szövődmények teljes körét még nem ismerjük, azt azonban tudjuk, hogy a sportolókat számtalan veszély fenyegetheti, még hónapokkal egy tünetmentes fertőzést követően is.

Koronavírus-sejtek ábrázolása Koronavírus-sejtek ábrázolása

Az alábbiakban röviden összefoglaljuk, milyen szövődményeket okozhat a COVID-19, milyen jelekre célszerű odafigyelnünk és miként valósítsuk meg a fokozatos visszatérést a sportoláshoz.

  • A COVID-19 tünetmentes változata éppúgy veszélyes a sportolók számára, mint a tünetekkel járó, éppen ezért nagyon fontos az egészségügyi kontroll.

  • A sportolók esetében a koronavírus kardiológiai következményei a legveszélyesebbek. A sportoláshoz való visszatérés előtt feltétlenül vegyünk részt kardiológiai kivizsgáláson.

  • A fertőzésen átesett sportolók speciális Post-COVID laborcsomag segítségével felmérhetik, hogy a fertőzés járt-e laborban is látható következményekkel, érintette-e a szívizomzatot, illetve van-e visszamaradt gyulladás.

  • Az amatőr sportolók számára a sportba való visszatérés egy legalább öthetes folyamat, melyben követni kell az OSEI és a nemzetközi szakmai szervezetek ajánlásait.

  • A laborvizsgálat mellett a kardio-kontroll segítséget nyújt a pulzus követésében, a maximális pulzusszám kontrollálásában és a nem megfelelő pulzus-csillapodás felismerésében.

  • A nyugalmi pulzus és HRV értékek már olcsó mellkas-pántok segítségével is jól vizsgálható. A magas nyugalmi pulzus és a beszűkült HRV fontos tényezők az élsportban.

 

EXTRAPULMONÁRIS SZÖVŐDMÉNYEK

A koronavírus egy adott fehérje kulcsot hordoz a felszínén (Spike protein), mely képes őt beengedni minden olyan sejtbe, mely kulcshoz illő zárat (ACE2 receptor) hordoz a felszínén. Sajnos, ez a receptor sokféle sejt felszínén megtalálható, így a vírus nem csak a légzőhám sejtjeit támadja meg.

A fenti összefoglaló ábra jól mutatja, hogy az említett érfal károsodás és fokozott vérrög képződés miatt szinte minden szervünk és szövetünk veszélybe kerülhet. Egyes klinikai vizsgálatok szerint a fertőzésen átesettek 20-30%-nál találtak vesefunkciós eltéréseket, 20-30%-nál olyan eltéréseket, melyek akut szívizom károsodásra utalnak, több mint 30%-nál valamilyen mértékű idegrendszeri zavart és pszichiátriai rendellenességet. Ezek a faktorok külön-külön is rendkívül érzékenyen érinthetik a sportolók teljesítményét és visszatérését a sporthoz.

A legnagyobb kockázatot azonban egyértelműen a szívizom károsodása jelenti. Ennek kockázatát több tanulmány próbálta felbecsülni, igen eltérő, de minden esetben aggasztó számokkal.

A fertőzést követő szervi elváltozások, a szívizom és az érfal károsodása, valamint a fokozott vérrögképződés laboratóriumi vizsgálatokkal jól követhetők! A szívizom károsodást jelző emelkedett Troponin-I értékek általában együtt emelkednek egyéb gyulladásos biomarkerekkel (Interleukin-6, CRP, ferritin, D-dimerleukocita szám). A vér troponin koncentrációja láthatóan összefügg a rosszabb prognózissal.

Ha jeleket észlel, azonnal forduljon orvoshoz!Ha jeleket észlel, azonnal forduljon orvoshoz!

SPORTOLÓK

A sport nagy terhelést ró a keringésre és a légzésre. Intenzív futás közben oxigénfogyasztásunk könnyen tízszeresére, keringésünk aktivitása (perctérfogat) könnyen négyszeresére emelkedhet, még mielőtt elérnénk maximális teljesítményünket.

Ennek köszönhetően minden olyan károsodás, ami akár minimális mértékben is érinti a szívizom, az érfal vagy a gázcserében résztvevő sejtek működését, edzés hatására fokozott kockázatot jelent.

A sportolók szervezete erős, keringésük edzett, így sok esetben nem észlelik az enyhe szövődmények jelenlétét. Hazai és nemzetközi vizsgálatok emelkedett troponin szintet, tehát szívizom károsodásra utaló jelet találtak teljesen tünetmentes, fertőzésen átesett sportolóknál is. Amennyiben ezek a sportolók aktív gyulladásos állapotban újrakezdik a sport tevékenységet, további, sokkal súlyosabb szövődmények várhatók, melyek adott esetben nem visszafordíthatók.

MEGELŐZÉS

  • Tartson biztonságos távolságot (legalább 1 métert) másoktól, még akkor is, ha azok egészségesnek tűnnek.

  • Ha tömegben – különösen zárt térben – tartózkodik, vagy nem lehet elegendő távolságot tartani, viseljen maszkot!

  • Kerülje a zárt tereket, megfelelően szellőztetett helyiségekben tartózkodjon. Ha zárt helyen tartózkodik, nyisson ablakot.

  • Gyakran tisztítsa meg a kezét! Mosson kezet szappannal és vízzel, vagy alkoholos kézfertőtlenítővel!

  • Amikor Önre kerül a sor, vegye fel a védőoltást. Kövesse a helyi hatóságok védőoltással kapcsolatos útmutatásait.

  • Köhögés, illetve tüsszentés közben takarja el az orrát és a száját eldobható zsebkendővel, vagy köhögjön, illetve tüsszentsen a könyökhajlatába!

  • Ha rosszul érzi magát, maradjon otthon! Ha belázasodik, köhög, illetve légzési nehézséget tapasztal, kérjen orvosi segítséget! 

MIndezekkel nemcsak saját magát védi, hanem a vírusok és más fertőzések terjedésének megakadályozásához is hozzájárul.

Maszkviselés

A helyes maszkviselés hozzájárul ahhoz, hogy a maszkot viselő személy ne adja tovább a vírust másoknak!

Amikor a vírushelyzet megkövetelte, egyesületünk azonnal kötelezővé tette a maszkviselést a hazai mérkőzéseinken!Amikor a vírushelyzet megkövetelte, egyesületünk azonnal kötelezővé tette a maszkviselést a hazai mérkőzéseinken!

A maszk önmagában nem nyújt védelmet a COVID-19 ellen, továbbá a kellő távolság megtartására és megfelelő kézhigiéniára is szükség van. Fogadja meg a helyi egészségügyi hatóságok tanácsait! Ahogy a vírus jelenlétét, úgy kiadványunkat is vegye komolyan, amelynek állításait a sportagvalaszto.hu forrásai alapján közöltük.


További figyelmébe ajánljuk az ENSPORT videós ismertetőjét, amelynek vendége Dr. Sárszegi Zsolt a Pécsi Tudományegyetem kardiológusa volt, aki közérthető és világos információkkal szolgált a Covid-fertőzés lehetséges szövődményeiről, és a hobbi- valamint szabadidősportba való korai visszatérés veszélyeiről.

futsalveszprem.hu
2021. november 3. 11:51