nap
óra
perc
mp
Következő mérkőzés
SG KECSKEMÉT
1. FC VESZPRÉM
2024. május 6.
Utolsó mérkőzés
1. FC VESZPRÉM
1
HALADÁS VSE
6
2024. április 26.
#együttdobban

Egyre több gyerek választja a futsalt

Az óvodásoktól az U19-es korosztályig jelenleg már több mint nyolcvanan alkotják a veszprémi futsal közvetlen utánpótlásbázisát. Finta Péter bízik benne, hogy rövid időn belül játékosokat adhat az NB I-es felnőtt együttesnek.

Az élvonalba jutás nem csak a felnőtt együttes irányítása, hanem az utánpótlásvonal kiépítése miatt is komoly kihívás elé állította a megyeszékhely első futsalcsapatát az idény elején. Mivel a versenykiírás három utánpótlás együttes (U15, U17, U19) szerepeltetését írja elő az első osztályban, a klub a nyár végén együttműködési megállapodást kötött a Szilágyi Diáksport Egyesülettel. Célként definiálták, hogy az ott pallérozódó fiatalok megismerkedhessenek a sportággal, s megfelelő bázist alakítsanak ki a felnőtt csapat számára. A szakmai munka irányítására a nagypályán NB III-as bajnoki címmel büszkélkedő, ám az ősztől csak a futsalra összpontosító Finta Pétert kérte fel a klubvezetés.


Fotó: szilagyi-dse.hu

– Milyen kihívások elé állította az utánpótlás-vonalat az NB I-es indulás, s mi volt az alap célkitűzés az idény elején? – kérdeztük a klub utánpótlás-szakmai vezetőjét.
– A csapat fél éve jutott fel az NB I-be. Az utánpótlásbázis felépítését teljesen elölről, egy toborzóval kezdtük, amely megadta a megfelelő alapot a kezdéshez. Azóta persze már nagyot léptünk előre, amit a jelenlegi hatvan fő feletti létszámunk is bizonyít. Az alap célkitűzés a tisztes helytállás volt, de én már az induláskor bíztam benne, hogy ennél többet is elérhetünk.

– Ami a szakmát illeti, feltételezem, hogy az első félév a tanulásról szólt. Mennyire sikerült belerázódni a fiataloknak ebbe az új sportágba?
– Valóban a tanulásról szólt a mögöttünk hagyott időszak, de a srácok nagyon fogékonyak az újdonságokra, s a heti három edzésen mindent megtesznek azért, hogy minél jobban elsajátítsák a futsal elemeit. Bízom benne, hogy ennek eredményeként rövid időn belül játékost tudunk adni a felnőtt csapatba.


Finta továbbra is meghatározó tagja az 1. FCV felnőtt csapatának

– Az említett tanulási fázisban néhány biztató eredményt is sikerült elérni… Összességében mennyire elégedett a fiúk őszi teljesítményével?
– A U15-ösök átlagban egy-két évvel idősebbek ellen szerepelnek, biztató játékot mutatva mégis felveszik a versenyt az ellenfelekkel. Az U17-es gárda – melynek létszámával akadtak problémáink az induláskor – nagy meglepetéseket okozott: az Aramist és a Haladást is megverte, az ETO ellen pedig kétszer is egyetlen góllal kapott ki. Kiemelném, hogy itt három-négy kiemelkedő játékossal is büszkélkedhetünk. Ha csapatként is összeérik ez a társaság, nagy jövő állhat előttük. Az U19-es nagyon jó képességű alakulat, többre képesek, mint amit eddig mutattak.
Összességben elégedett vagyok. A látottak alapján úgy vélem, hogy pár év munkával, s tapasztalattal a hátunk mögött mindenkit képesek lehetünk legyőzni.

– A most megszerzett tapasztalatokkal felvértezve miben vár előrelépést a tavaszi folytatásra?
– Annyit biztosan, hogy megismertük az ellenfeleket, a közeget, a szabályokat, s magát a sportágat. Biztos vagyok benne, hogy tavasszal többször térünk haza győztesen, mint ősszel.

– A megyeszékhelyen már a legkisebbek is ismerkednek a sportággal. Sőt, a Báthory iskolával is született együttműködési megállapodás az ősz folyamán.
– Heti egy alkalommal közel húsz kisgyereknek tartunk edzést a Hársfa óvodában. Velük együtt így összesen már nyolcvan feletti a létszámunk, amely szinte folyamatosan nő. Ez is bizonyítja, hogy jó úton járunk. Az U7, U9 és U11-es csapataink a Bozsik programban szerepelnek, de szeretnénk beindítani ez utóbbi és az U13-as korosztály versenyeztetését is.
Bízunk benne, hogy a Báthoryból is minél többen csatlakozhatnak hozzánk. Sőt, szeretnénk még további iskolákat bevonni, hogy minél több gyerkőccel megismertessük ezt a szép és látványos sportágat.

 

Rajki Tamás
2013. január 3. 22:52